Körkort privat eller körskola?

Valet mellan att ta körkort via en trafikskola eller som privatist har länge varit den stora frågan för de som funderar på att ta körkort. Hos en trafikskola eftersöker man en kvalitetssäkring och stöd genom utbildningen, men som privatist kan stora kostnader sparas in.
Har du en familjemedlem eller vän som är en duktig och erfaren förare, och ni har tillgång till fordon att övningsköra med, kan du klara körkortsutbildningen som privatist till ett pris närmare de fasta kostnaderna. Om å andra sidan kostnaden inte är det viktigaste för dig utan du vill maximera dina chanser att klara körkortsutbildningen på kort tid, kan en intensivkurs hos en väl rekommenderad trafikskola vara bästa valet för dig.
Med lanseringen av Partner in Ride ville vi erbjuda möjligheten att välja fördelarna hos båda alternativen. Tanken är att du ska kunna säkerställa en hög kvalitet på din handledning och få ett bra stöd genom hela din utbildning, samtidigt som du sparar in på den största kostnaden på körkortet.

Denna artikel innehåller annonslänkar till olika företag/aktörer.

Vad kostar ett körkort?

 Trafikskola
Fasta kostnader [SEK]
Synundersökning200-//-
Introduktionsutbildning350-//-
Körkortsboken250-//-
Riskutbildning2700-//-
Teoriprov325-//-
Fotografering vid uppkörning80-//-
Uppkörning800-//-
Uppkörningsfordon400-//-
Tillverkning av körkort250-//-
Totalt fasta kostnader
5355
Rörliga kostnader [SEK]
15 timmar körlektioner120003000
Bidrag och Lån [SEK]
Unionens Körkortsbidrag33253325
CSN Körkortslån140300
Totala kostnader (efter bidrag)140305030

* I exemplet ovan har vi räknat med att en elev i genomsnitt bokar 15 timmar körlektioner med ett snittpris om 800 kr/tim hos en körskola, eller t.ex. 200 kr/tim hos Partner in Ride. Vi har även antagit att eleven uppfyller kraven för CSNs körkortslån och/eller Unionens körkortsbidrag och får maximalbidraget för en termin på 3325 kr som täcker kostnaden för introduktionsutbildning, litteratur och riskutbildning. Kostnaderna ovan används som exempel och kan variera och/eller ändras – vänligen referera till källor som Trafikverket för aktuella uppgifter.

Varför är körkort så dyrt?
Som tabellen ovan visar består priset av körkortet till största del av kostnaden för körlektioner hos trafikskolan. Har du möjlighet att övningsköra privat kan du därför spara närmare 2/3 av kostnaden för körkortet. Hos Partner in Ride kan du övningsköra med duktiga privata handledare till en låg kostnad och betala endast för de körlektioner du faktiskt behöver utan att binda upp dig.

Hur kan jag ta körkortet billigare?

Som nämnt ovan representerar i snitt 2/3 av kostnaden för körkortet körlektioner hos en trafikskola, och övriga kostnader är obligatoriska.
De flesta väljer körskolan för att de saknar en lämplig handledare, eller för att de vill få en högre kvalitet på sin undervisning.
Hos Partner in Ride kan du övningsköra med erfarna privata handledare, och med hjälp av de guider och stödfunktioner som finns hos Partner in Ride kan ni få en hög kvalitet på undervisningen och samtidigt närmare halvera kostnaden för ditt körkort.
Utöver det kan du även, om du uppfyller vissa villkor, ansöka om bidrag som kan reducera din kostnad för körkortet.

Bidrag och lån för körkort

För att underlätta för ungdomar och arbetslösa vuxna till och med 47 års ålder har regeringen gjort det möjligt att från den 1 september 2018 söka statligt CSN-lån upp till och med 15 000 kr för B-körkort. I ett andra steg vill regeringen göra körkortslånet tillgängligt även för unga mellan 19–20 år som avslutat sin gymnasieutbildning.
Sedan tidigare kan du som körkortstagare även ansöka om Unionens Körkortsbidrag, som du inte behöver betala tillbaka även om du inte skulle klara körkortsutbildningen.
Det finns även en del organisationer som ger ut stipendier för vissa typer av körkort – som exempelvis Svedea’s mc-stipendium.

Unionens Körkortsbidrag

Som medlem i Unionen kan du söka ersättning för körkort med max 3 325 kronor per termin. Detta gäller främst B-körkort men i undantagsfall kan Unionen även ersätta andra körkort, om det är direkt yrkesrelaterat. Kravet är att du ska ha varit medlem i Unionen eller något annat fackförbund i minst sex månader. Du kan få ersättning för dina kostnader för lärarledda lektioner i samband med ditt körkort, lärarledd teorikurs, Riskutbildningens båda delar samt kurslitteratur. Notera att Partner in Ride inte är anslutna till någon trafikskola och du kan därför inte söka bidrag för körlektioner du genomför hos oss men du kan fortfarande finansiera en majoritet av de fasta kostnaderna.

Klicka här för att läsa mer eller göra en ansökan till Unionens Körkortsbidrag.

CSN Körkortslån

Sammanfattningsvis gäller det statliga CSN-lånet endast för B-körkort, och under förutsättningen att du uppfyller villkoren för ålder och arbetslöshet.

  • Du kan ansöka om en maximal ersättning om 15 000 kr som gäller i ett år från och med dagen för beslutet.
  • Körkortslånet betalas ut i förskott med 5 000 kronor per utbetalning.
  • Utbetalningarna kommer inte automatiskt, utan du måste själv begära ut dem. Det gör du på en blankett som du får från CSN.
  • Beroende på din ålder behöver du eventuellt ha varit inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och något av deras arbetsprogram i upp till 6 sammanhängande månader. Är du mellan 18 och 24 år kan det räcka med att du är anmäld som arbetssökande och Arbetsförmedlingens program i jobb- och utvecklingsgarantin eller i jobbgarantin för ungdomar.

källa: CSN.
För fullständiga krav och villkor samt mer information om hur du begär utbetalningar, besök CSNs hemsida för körkortslån.

Svedea’s mc-stipendium

Varje år delar Svedea ut ett stipendium till sex personer som får en kostnadsfri intensivutbildning för mc-körkort. För att kvalificera för detta stipendium ska du ha baskunskaper i mc-körning (att kunna starta, stanna och växla) och har haft körkort för bil i minst två år.
Du kan ansöka för stipendiet på Svedea’s hemsida.

Varför körkort är viktigt

Enligt statistik från Svenskt Näringsliv har sex av tio arbetsgivare som krav att den som söker jobb har B-körkort. Samtidigt saknar sex av tio ungdomar under 24 år körkort, ofta på grund av att de inte har råd att genomföra utbildningen.

En viktig merit
Grupper som kan ha extra stor användning av körkortet vid jobbsökande är unga och nyanlända. Saknar man lång arbetslivserfarenhet eller utbildning blir körkortet en viktig merit. Även för jobb med obekväma arbetstider kan körkort vara en förutsättning för att ta sig till jobbet.
Åse Aretun, forskningschef på Statens väg- och transportforskningsinstitut menar att:

Körkortet kan betyda så mycket mer än att du kan köra ett fordon i en rekryteringsprocess. Det säger också att du är en ordningssam person som har presterat och klarar av en utbildning, menar Åse Aretun, forskningschef på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

källa: Arbetsförmedlingen, 21/8 2018.

Bli medlem hos Partner in Ride

Om du inte redan har blivit medlem hos Partner in Ride kan du göra det nu och spara in dina kostnader för din körkortsutbildning, vare sig det är för bil eller mc.
Att bli medlem är helt gratis och du gör det genom att klicka på “Logga In/Registrera Dig” uppe i högra hörnet. Du får direkt tillgång till Partner in Ride’s guider och hjälpmedel, och du kan boka en övningskörning med en erfaren handledare i närheten av där du bor redan idag.

Något du fortfarande undrar över? Eller finns det något vi kan förbättra med guiden?
Skriv din fråga/kommentar här!

Ämne på din fråga:

Vad vill du få besvarat?

Ditt namn:

Vänligen anteckna ditt användarnamnBra grejer? Dela gärna!