Instruktioner

För att erbjuda handledarskap på Partner in Ride behöver du:

Registrera ditt konto på Partner in Ride – läs våra Användarvillkor samt Integritetspolicy.
Ansöka som Handledare, och läsa Handledarkoden
Skapa ditt Handledarerbjudande (instruktioner nedan)
Skapa din Handledarannons, och länka ditt Handledarerbjudande
 Du kan nu ta emot bokningar! Nya bokningar/förfrågningar skickas automatiskt till din mejl.
Kom även ihåg att lägga till info (at) partnerinride.se som kontakt i din e-post för att undvika att viktiga meddelanden hamnar i din skräppost.

Skapa ditt erbjudande

När du har skapat ett konto hos Partner in Ride kan du klicka på länken för Handledaransökan nedan för att skicka in din ansökan för att bli Handledare. När din ansökan har blivit godkänd kommer du att få åtkomst till Handledarpanelen från toppmenyn på hemsidan, och det är här du skapar ditt erbjudande. 

Till Handledarpanelen och skapa ditt erbjudande!

Du kan följa exemplet i följande instruktionsvideo för att ställa in ett handledarerbjudande som fungerar för de allra flesta. En mer utförlig förklaring av inställningarna hittar du under videon.

Lägg till produkt:
Här väljer du en titel på ditt handledarerbjudande. Det används som din referens här i Handledarpanelen och kommer att framgå på kvittot som eleven får.
Försök välja någonting unikt och personlig, som exempelvis “H.Vetteranens handledarskap”.

Allmänt:
Under denna sektion definierar du allmänna inställningar för ditt Handledarerbjudande.

  • Bokningens varaktighet:  Här kan du välja hur kort respektive lång en körlektion får vara.
    Rekommenderat är att ha minst 2 timmar per körlektion för att få god effektivitet i er körning.
  • Kräver bekräftelse?: Kryssa i denna ruta om du vill kontrollera bokningsförfrågningar innan eleven kan betala och slutföra bokningen.

Tillgänglighet:
Här kan du specificera vilka tider som ska vara valbara för en elev när de vill boka en lektion med dig. På så vis kan du se till att du inte får förfrågningar för tider där du vet att du inte kommer att vara tillgänglig. Annars kan du välja att ta emot tider när som helst, och manuellt bekräfta dem genom att välja alternativet “Kräver bekräftelse?” under fliken Allmänt.

Om du till exempel endast vill vara tillgänglig kvällar och helger, med extrapass över semestern, kan dina Tillgänglighets-inställningar se ut så här:

Kalenderinställningar
Exempel: Tillgänglig på kvällar och helger samt på semestern – klicka för att förstora

Kontrollera att dina inställningar blev som du ville ha dem när du är klar genom att fylla i en bokning på din egen annons, och verifiera att priset och kalender matchar vad du vill ta betalt och din tillgänglighet.

Hantera bokningar

Du blir informerad löpande via mejl om bokningsaktivitet för dina annonser. Genom att klicka på länken i mejlet, eller gå in i Handledarpanelen, kan du Godkänna eller ställa in bokningar.

Godkänn bokning
(klicka för att förstora)

Godkänn bokningsförfrågningar
1. Gå in i Handledarpanelen
2. Klicka på Bokningar
3. Hitta din bokningsförfrågan och klicka på Bekräfta under Åtgärder
4. Din bokningsförfrågan är nu godkänd och din elev kommer att få ett mejl där de kan betala för bokningen

 

 

Ställ in bokning
(klicka för att förstora)

Avboka/Ändra en lektion
1. Gå in i Handledarpanelen
2. Klicka på Bokningar
3. Hitta din bokning och klicka på bokningsID’et
4. Välj Inställd under Bokning Status och Uppdatera sedan bokningen
5. Bokningen är nu inställd och ni kommer båda få bekräftelsemejl om detta
OBS! Det enda sättet att ändra en bokning är att ni avbokar den ursprungliga bokningen och gör en ny!

Länka ditt erbjudande till din annons

När du har publicerat ditt Handledarerbjudande dyker det upp ett extra alternativ längst ned under dina annonsinställningar (som du har skapat via Lägg Till Annons under toppmenyn), där du länka ditt erbjudande till din annons hos Partner in Ride. 
Du kom väl ihåg att klicka på “Publicera” för ditt Handledarerbjudande inne i Handledarpanelen?

Exempel: Länka ditt erbjudande till din annons

Kom även ihåg att kontrollera att din kalender/tillgänglighet ser ut som du önskar efter att du har publicerat din annons.

BokningsfönsterExempel: Ett exempel på hur bokningsfönstret kan se ut i en publicerad annons. – klicka för att förstora

Annonsstatistik

Att annonsera via Partner in Ride är gratis, och vid detta skede kommer du nu att kunna ta emot bokningsförfrågningar från elever!

Om du upplever att du inte får några bokningsförfrågningar kan det, speciellt i startskedet när du ännu inte har byggt upp din användarstatistik och dina handledarbetyg, bero på att du hamnar långt ned i söklistan på Mötesplatsen och det finns många andra aktiva handledare i din region.

Ett bra sätt att få fler att vilja boka med dig är att hjälpa elever genom att svara på deras funderingar under Fråga en Handledare.

Om du gör bra ifrån dig under dina övningskörningar kommer även detta att återspeglasi din statistik och av dina omdömen – vilket i sin tur gör det lättare för elever att hittta dig och mer villiga att välja just dig som deras handledare.

Tänk även på att du kan dela din annons och handledarerbjudande på dina sociala medier, intresseföreningar eller andra forum där du är aktiv. Besök helt enkelt din annonssida och kopiera URLen i sökfältet i din webbläsare och bifoga den i en statusuppdatering, inlägg eller kanske till och med i din signatur eller profilbeskrivning.

Du kan följa statistiken för din annons genom att klicka på Statistik under toppmenyn.

Lycka till i din handledning, vi finns alltid här om du undrar något!

 

Vanliga Frågor

Allmänt

Nej. Det är samma introduktionsutbildning för dig som är handledare och för eleven men ni behöver inte gå vid samma tillfälle. Tänk även på att introduktionsutbildning endast krävs om du ska handleda eller övningsköra för bil, för motorcykel behöver ni inte gå introduktionsutbildning.
Se vår guide Inför din första lektion för allt ni behöver veta för att komma igång med er övningskörning!

Det är handledaren som betraktas som förare under övningskörning. Detta innebär att en försäkring gäller som om det hade varit handledaren som hade framfört fordonet. Den obligatoriska trafikförsäkringen är bundet till fordonet och gäller därför alltid.

För tilläggsförsäkringar såsom halv- och helförsäkringen kan det i vissa fall finnas krav på vem som får framföra fordonet för att försäkringen ska gälla. Kontrollera därför, om ni använder ett fordon som inte ägs och är försäkrat i handledarens namn, att villkoren tillåter andra förare (det vill säga handledaren – som ju betraktas som förare) att framföra fordonet.
Tänk på att eventuell självrisk kommer krävas av den som äger fordonet.

ref: 4 kap 3 § 3 st körkortsförordningen

Alla medlemmar hos Partner in Ride har en användarprofil i vilken du kan läsa en användares presentation och bakgrund, se deras användarstatistik som hur många tidigare bokningar de har slutfört, vilket genomsnittligt omdöme de får under sina körlektioner, och vilka delmoment i utbildningsplanen de har gått igenom.
Det är valfritt för alla användare att länka till sina sociala medier i deras användarprofiler. Från användarprofilen kan du kontakta andra användare för att samordna er övningskörning men också för att lära känna varandra lite bättre.

Alla som registrerar sig som handledare hos Partner in Ride genomgår även vår ansökningsprocess och accepterar att verka enligt vår Handledarkod. Är handledaren Pro-medlem så vet du även att de har tillgång till Partner in Ride’s stödfunktioner för att kunna erbjuda dig bästa handledarskap.

I handledarkoden instrueras handledare att alltid börja lektioner med att stämma av och göra en bedömning av era förutsättningar under säkra förhållanden.

Och likaså för eleven – det är viktigt att ni båda känner er trygga med varandra och att ni kan lita på varandras omdöme. Känner ni inte så, ska ni inte ge er ut i trafiken.

Läs gärna mer om hur ni bäst förbereder er inför er första lektion och hur ni får ut mest av er övningskörning genom att läsa vår Guide: Inför din första lektion.

Vi på Partner in Ride tillämpar, om inget annat anges, 30 dagars öppet köp på våra produkter och tjänster.

Läs gärna mer om detta ämne i våra Användarvillkor.

Det korta svaret är att det är bådas ansvar.
Eftersom handledaren, i juridisk mening, betraktas som förare vid övningskörning är det dock handledaren som bestämmer vad som är lämpligt under er övningskörning och inte.

Samtidigt är det elevens ansvar att självstudera, komma med önskemål och ta till sig utbildningen efter bästa förmåga. Och framför allt ta körkortsutbildningen och de risker ni utsätts för på allvar och lyssna till er handledare som är er mentor under denna inlärningsprocess.

Vi rekommenderar er att alltid börja era första lektioner med att stämma av elevens nuvarande kunskapsnivå under säkra förhållanden, och sedan med hjälp av Utbildningsplanen bedöma var ni bör fortsätta ifrån. Detta görs lämpligen genom att börja med fordonsmanöverering på en avskild plats för att få en känsla för elevens manöverförmåga, riskmedvetenhet och hur väl ni kommunicerar med varandra innan ni ger er ut i trafiken.

Ni kan läsa mer om hur ni bäst förbereder er inför och sedan utför er övningskörning tillsammans i vår Guide: Inför din första lektion.

Partner in Ride är en ideell förening till vilken du blir medlem genom att ansöka om Pro-medlemskap.
Som medlem i föreningen är det helt gratis att boka övningskörningar med andra medlemmar.

Vidare erbjuder Partner in Ride en mängd olika verktyg och tjänster för elever såsom handledare helt utan extra kostnad.

Notera dock att det inte får förekomma någon ekonomisk kompensation till handledaren för deras handledarskap.
Läs mer om detta i våra Användarvillkor och i Föreningens Stadgar.

Både du som elev och handledare kan filtrera sökresultaten på Mötesplatsen för att se om ni kan hitta en handledare/elev i er närhet som har ett fordon att låna ut till övningskörningen.

Om du inte skulle hitta något fordon att låna kan det finnas andra lösningar – läs vår Guide: Fordon och Övningskörning för fler tips!

För handledaren

En handledare kan ha max 15 godkännanden (för att få handleda en elev för en viss behörighet) samtidigt, som kan fördelas på som mest 15 elever.

Ett godkännande gäller i 5 år, och kan inte avbrytas när din elev är färdig med utbildningen. Det innebär exempelvis att du som handledare kan handleda 15 elever på ett och samma år, eller 3 elever varje år. Över en 5-årsperiod får alltså maximalt 15 godkännanden finnas.

Eftersom varje behörighet räknas som ett eget godkännande kan det även innebära att en handledare kan ha 15 godkännanden fördelat endast på exempelvis 5 elever. Detta kan uppstå om handledaren ansöker om godkännande för tre olika körkortsbehörigheter för samma elev vid olika tillfällen.

Nej, handledaren måste antingen vara passagerare på samma MC som eleven eller köra en egen MC.

Nej, en handledare kan endast övningsköra med en elev vid varje övningskörningstillfälle.

Som medlem hos Partner in Ride är det INTE tillåtet att ta betalt eller betala för privat övningskörning. Detta är reglerat i föreningens stadgar:

Ingen ekonomisk kompensation får förekomma till handledaren för deras handledarskap. Kostnader direkt relaterade till övningskörningen såsom bränsle eller hyrbilskostnader får bekostas av körkortseleven. Om handledarens fordon används vid övningskörning får detta endast ersättas med rådande belopp för milersättning.

Om du upplever att du inte får några bokningsförfrågningar kan det, speciellt i startskedet när du ännu inte har byggt upp din användarstatistik och dina handledarbetyg, bero på att du hamnar långt ned i söklistan på Mötesplatsen och det finns många andra aktiva handledare i din region.

Ett bra sätt att få fler att vilja boka med dig är att hjälpa elever genom att svara på deras funderingar under Fråga en Handledare.

Och om du gör bra ifrån dig under dina övningskörningar kommer även detta att återspeglas i din statistik och av dina omdömen – vilket i sin tur gör det lättare för elever att hittta dig och mer villiga att välja just dig som deras handledare.

Tänk även på att du kan dela din annons och handledarerbjudande på dina sociala medier, intresseföreningar eller andra forum där du är aktiv. Besök helt enkelt din annonssida och kopiera URLen i sökfältet i din webbläsare och bifoga den i en statusuppdatering, inlägg eller kanske till och med i din signatur eller profilbeskrivning.

… eller ställ en egen fråga så dyker den upp här när vi har behandlat den!

Ämne på din fråga:

Vad vill du få besvarat?

Ditt namn:

Vänligen anteckna ditt användarnamn