Klicka här för att göra din Handledaransökan!

Handledarkoden

Stora möjligheter, och ett stort ansvar
Som Handledare hos Partner in Ride får du en god möjlighet att erbjuda dina kunskaper som erfaren trafikant till körkortselever, hjälpa till att minska olyckstatistiken vid privat övningskörning och samtidigt tjäna pengar vid sidan av.
Med det kommer även naturligt ett ansvar för att se till att eleven lär sig rätt saker, på ett lämpligt sätt. Detta är för att undvika risker för er eller andra under utförandet av er övningskörning, men också eftersom du formar eleven som framtida trafikant. Det är handledaren som betraktas som förare vid övningskörning, och det är därför viktigt att du tar ditt ansvar på största allvar.

Partner in Ride finns för dig
Till din hjälp har du alla resurser som finns att tillgå här hos Partner in Ride samt hos våra samarbetspartners. Du kan följa Utbildningplanen för att stämma av er progression och stega er igenom utbildningen i den takt som DU bedömer eleven är redo för det. Det finns även hjälp att tillgå från våra Artiklar, vår FAQ sektion, samt hos andra Handledare inom Partner in Ride om du har specifika frågeställningar i din handledning.
Ta även del av betygsystemet, användarstatistiken och elevens egen profil hos Partner in Ride för att känna dig trygg med era bokningar. Börja alltid lektioner med nya elever med att stämma av deras nuvarande kunskapsnivå under säkra förhållanden, och sedan var i Utbildningsplanen ni bör fortsätta ifrån. Ha även som praxis att alltid börja med fordonsmanöverering på en avskild plats med en ny elev för att få en känsla för deras manöverförmåga, riskmedvetenhet och hur väl ni kommunicerar med varandra innan ni ger er ut i trafiken.

Handledaromdömen
För att säkerställa god kvalité i utbildningen förväntas samtliga Handledare hos Partner in Ride att lämna ett Handledaromdöme till eleven där eleven får feedback på vad som gick bra och vad som ni kan öva mer på i nästföljande lektioner tillsammans.
Efter avslutad lektion får ni ett påminnelse-mail för att lämna/visa ett omdöme, och ni kan när som helst återgå till era omdömen via snabblänken i toppmenyn på hemsidan för att få en överskådlig bild av era lektioner tillsammans som hjälper er båda att minnas viktiga lärdomar från era lektioner.

Fråga en Handledare
Gör dig populär hos eleverna och utmärk dig som Handledare genom att kommentera, rösta och svara på frågor under Fråga en Handledare!
Detta kommer hjälpa dig att bygga ett varumärke som en god Handledare hos Partner in Ride samtidigt som du hjälper elever att reda ut frågetecken de har i sin körkortsutbildning. Det är också ett bra sätt för dig att stämma av att du känner dig komfortabel med trafikreglerna och har koll på vad som gäller.

Det ekonomiska
På Partner in Ride sätter du som Handledare själv din ersättning för ditt handledarskap och/eller för att låna ut ditt fordon. Tänk på att din användarstatistik, hur mycket frågor du svarar på och hur mycket du använder hemsidans övriga tjänster påverkar din populäritet, och på så sätt kan du motivera en högre ersättningsnivå.
För inkomster du tjänar hos Partner in Ride handlar det i normalfallet om hobbyverksamhet, och du deklarerar överskottet i din inkomstdeklaration under inkomstslaget tjänst. Hos myndigheten Verksamt.se kan du läsa en lättläst sammanfattning om ämnet.
Du får din betalning på ditt anslutna PayPal-konto antingen i anslutning till att din bokning slutförs eller månadsvis. Av bokningsbeloppet får du behålla 80%, och resterande belopp finansierar drift och utveckling av Partner in Ride.
Notera att det strider mot användarvillkoren att försöka manipulera bokningar eller ta betalt för en bokning utanför Partner in Ride’s betalsystem samt att alla förmåner kring användandet av Partner in Ride’s tjänster då upphör. Partner in Ride förbehåller sig rätten att, utan förvarning, avsluta konton vid missbruk eller misstänksam användning inklusive rätten till utbetalning av arvoden eller återbetalning av tidigare köp.

Under sektionen Vanliga Frågor nedan tar vi upp fler frågeställningar och aspekter som är bra att känna till inför ditt handledarskap.

Tack för att du vill bli medlem hos oss och vill hjälpa till att göra den privata körkortsutbildningen säkrare och mer lättillgänglig för elever i hela Sverige!
Vi ser fram emot att få dig som Handledare hos Partner in Ride.

Instruktioner

För att erbjuda handledarskap på Partner in Ride behöver du:

Registrera ditt konto på Partner in Ride
Ansöka som Handledare
Skapa ditt Handledarerbjudande (instruktioner nedan)
Skapa din Handledarannons, och länka ditt Handledarerbjudande

Skapa ditt erbjudande

När du har skapat ett konto hos Partner in Ride kan du klicka på länken för Handledaransökan ovan för att skicka in din ansökan för att bli Handledare.
När din ansökan har blivit godkänd kommer du att få åtkomst till Handledarpanelen från toppmenyn på hemsidan.
Väl inne i Handledarpanelen skapar du ditt Handledarerbjudande, som du sedan kan länka till din annons på Partner in Ride, se rubrik Länka ditt erbjudande till din annons nedan.
Du kan följa exemplet i följande instruktionsvideo för att ställa in ett handledarerbjudande som fungerar för de allra flesta. En mer utförlig förklaring av inställningarna hittar du under videon.

Lägg till produkt:
Här väljer du en titel på ditt handledarerbjudande. Det används som din referens här i Handledarpanelen och kommer att framgå på kvittot som eleven får. Försök välja någonting unikt och personlig, som exempelvis “H.Vetteranens handledarskap”.

Allmänt:
Under denna sektion definierar du allmänna inställningar för ditt Handledarerbjudande.

  • Bokningens varaktighet:  Här kan du välja hur kort respektive lång en körlektion får vara.
    Rekommenderat är att ha minst 2 timmar per körlektion för att få god effektivitet i er körning.
  • Kräver bekräftelse?: Kryssa i denna ruta om du vill kontrollera bokningsförfrågningar innan eleven kan betala och slutföra bokningen.

Tillgänglighet:
Här kan du specificera vilka tider som ska vara valbara för en elev när de vill boka en lektion med dig. På så vis kan du se till att du inte får förfrågningar för tider där du vet att du inte kommer att vara tillgänglig. Annars kan du välja att ta emot tider när som helst, och manuellt bekräfta dem genom att välja alternativet “Kräver bekräftelse?” under fliken Allmänt. Om du till exempel endast vill vara tillgänglig kvällar och helger, med extrapass över semestern, kan dina Tillgänglighets-inställningar se ut så här:

Kalenderinställningar
Exempel: Tillgänglig på kvällar och helger samt på semestern – klicka för att förstora

Kontrollera att dina inställningar blev som du ville ha dem när du är klar genom att fylla i en bokning på din egen annons, och verifiera att priset och kalender matchar vad du vill ta betalt och din tillgänglighet.

Kostnad:
Här kan du prisätta ditt erbjudande, per timme. Tänk på att ditt pris bör inkludera dina kringkostnader såsom uppskattad milersättning och bränslekostnader. Tänk på att jämföra totalkostnaden för ditt erbjudande med kostnaden för en elev att köra på trafikskola vilket i snitt är ca 800 SEK/timme inklusive fordon att övningsköra med.

Lånefordon:
Denna sektion är för dig som vill erbjuda ditt fordon under övningskörning. Notera att det belopp du anger adderas till det timpris du angav under sektion Kostnad.
Om du erbjuder att låna ut ditt fordon – kom även ihåg att välja etiketten “Låne-mc” respektive “Lånebil” till din annons så att elever enkelt kan filtrera sökresultaten på detta kriterie!

Hantera bokningar

Du blir informerad löpande via mejl om bokningsaktivitet för dina annonser. Genom att klicka på länken i mejlet, eller gå in i Handledarpanelen, kan du Godkänna eller ställa in bokningar.

Godkänn bokning
(klicka för att förstora)

Godkänn bokningsförfrågningar
1. Gå in i Handledarpanelen
2. Klicka på Bokningar
3. Hitta din bokningsförfrågan och klicka på Bekräfta under Åtgärder
4. Din bokningsförfrågan är nu godkänd och din elev kommer att få ett mejl där de kan betala för bokningen

 

 

Ställ in bokning
(klicka för att förstora)

Avboka en lektion
1. Gå in i Handledarpanelen
2. Klicka på Bokningar
3. Hitta din bokning och klicka på bokningsID’et
4. Välj Inställd under Bokning Status och Uppdatera sedan bokningen
5. Bokningen är nu inställd och ni kommer båda få bekräftelsemejl om detta

Ändra Handledarinställningar

Uppdatera mejl
(klicka för att förstora)

Ändra din PayPal-adress
Till detta PayPal-konto får du ditt arvode – se till att den är korrekt!
1. Gå in i Handledarpanelen
2. Klicka på Inställningar
3. Fyll i din PayPal-adress
4. Klicka på Uppdatera
Klicka här för att skapa ett gratis konto hos PayPal

Länka ditt erbjudande till din annons

När du har publicerat ditt Handledarerbjudande dyker det upp ett extra alternativ längst ned under dina annonsinställningar (som du har skapat via Lägg Till Annons under toppmenyn), där du länka ditt erbjudande till din annons hos Partner in Ride.

 

 

 

 

 

Annonsstatistik

Att annonsera via Partner in Ride är gratis, och vid detta skede kommer du nu att kunna ta emot bokningsförfrågningar från elever. Om du upplever att du inte får några bokningsförfrågningar kan det, speciellt i startskedet när du ännu inte har byggt upp din användarstatistik och dina handledarbetyg, bero på att du hamnar långt ned i söklistan på Mötesplatsen och det finns många andra aktiva handledare i din region. Du kan följa statistiken för din annons genom att klicka på Statistik under toppmenyn.

Vanliga Frågor

Allmänt

Nej. Det är samma introduktionsutbildning för dig som är handledare och för eleven men ni behöver inte gå vid samma tillfälle. Tänk även på att introduktionsutbildning endast krävs om du ska handleda eller övningsköra för bil, för motorcykel behöver ni inte gå introduktionsutbildning.
Se vår guide Inför din första lektion för allt ni behöver veta för att komma igång med er övningskörning!

Det är handledaren som betraktas som förare under övningskörning. Detta innebär att en försäkring gäller som om det hade varit handledaren själv som hade framfört fordonet i juridisk mening, vilket innefattar försäkringen. Den obligatoriska trafikförsäkringen är bundet till fordonet och gäller därför alltid.
För tilläggsförsäkringar såsom halv- och helförsäkringen kan det i vissa fall finnas krav på vem som får framföra fordonet för att försäkringen ska gälla. Kontrollera därför, om ni använder ett fordon som inte är försäkrat i handledarens namn, att villkoren tillåter andra förare att framföra fordonet.

ref: 4 kap 3 § 3 st körkortsförordningen

För handledaren

En handledare kan ha max 15 godkännanden (för att få handleda en elev för en viss behörighet) samtidigt, som kan fördelas på som mest 15 elever.

Ett godkännande gäller i 5 år, och kan inte avbrytas när din elev är färdig med utbildningen. Det innebär exempelvis att du som handledare kan handleda 15 elever på ett och samma år, eller 3 elever varje år. Över en 5-årsperiod får alltså maximalt 15 godkännanden finnas.

Eftersom varje behörighet räknas som ett eget godkännande kan det även innebära att en handledare kan ha 15 godkännanden fördelat endast på exempelvis 5 elever. Detta kan uppstå om handledaren ansöker om godkännande för tre olika körkortsbehörigheter för samma elev vid olika tillfällen.

Nej, handledaren måste antingen vara passagerare på samma MC som eleven eller köra en egen MC.

Nej, en handledare kan endast övningsköra med en elev vid varje övningskörningstillfälle.

Det är inte olagligt att ta betalt för privat övningskörning.
Däremot infördes lagstiftning år 2012 för att förhindra “svarta trafikskolor” att äga rum, då detta missbrukades av aktörer som medvetet utförde svart trafikskoleverksamhet utan tillstånd med ett stort antal elever. Detta är anledningen till att en privat handledare inte längre får handleda fler än som mest 15 elever över en 5-årsperiod.

Om du som handledare tar betalt för din handledning behöver du däremot skatta för inkomsten. Om du verkar som handledare hos Partner in Ride handlar det i normalfallet om hobbyverksamhet, och du deklarerar överskott av hobbyverksamhet i din inkomstdeklaration under inkomstslaget tjänst. Hos myndigheten Verksamt.se kan du läsa en lättläst sammanfattning om ämnet. Om du däremot avser att bedriva näringsverksamhet som handledare behöver du ansöka om tillstånd för att bedriva trafikskola hos Transportstyrelsen.

… eller ställ en egen fråga så dyker den upp här när vi har behandlat den!

Ämne på din fråga:

Vad vill du få besvarat?

Ditt namn:

Vänligen anteckna ditt användarnamn

Bra grejer? Dela gärna!